Анастасія Попсуй, очільниця Європейської асамблеї жінок-депутатів, стала керманичем міста Ірпінь

Анастасія Попсуй стала керманичем міста ІрпіньСправжнє європейське місто у серці України, прогресивне місто з великими перспективами – так сьогодні говорять про Ірпінь, розташований у західному передмісті Києва. Всього за кілька років місто вирвалося із застою, стало одним із лідерів соціально-економічного розвитку на Київщині та прославилось на всю країну молодою управлінською командою, рішуче налаштованою на швидкі позитивні зміни.

У серпні 2018 року мер-реформатор Володимир Карплюк, який і задав небачених раніше темпів розвитку Ірпеню, подав у відставку. Відповідальність за долю громади і збереження динаміки розвитку міста взяла

на себе Анастасія Попсуй – виконуюча обов’язки міського голови – секретар Ірпінської міської ради, очільниця громадського об’єднання «Європейська Асамблея жінок-депутатів».

 

Усе починається з освіти

Анастасія Попсуй народилася 29 листопада 1985 року в місті Києві. Навчалася у середній школі №242 до 8 класу. Здобула середню освіту в Київському ліцеї бізнесу, закінчивши його із золотою медаллю. У 2003 році отримала відзнаку «Кращий випускник року».

Здобула дві вищі освіти, обидві з червоним дипломом: перша – Національний педагогічний університет ім. М.П. Драгоманова, спеціальність: вчитель української мови та літератури, зарубіжної літератури, літературне редагування; друга – Університет економіки та права «КРОК», спеціальність: міжнародна економіка, адміністративний менеджмент.Анастасія Попсуй

Багато навчалася закордоном. У 2014 році вивчала ефективне врядування у США через програму Американських Рад із міжнародної освіти «Відкритий світ». Згадуючи той період, Анастасія розповідає: «Американські Ради – це організація, яка фінансується урядом Сполучених Штатів і впроваджує багато просвітницьких програм. Одна з них була для молодих реформаторів із України. Ми зустрічалися з сенаторами, з мерами, з різними організаціями, які забезпечують життєдіяльність американських міст, щоби зрозуміти, як організоване їхнє господарське й політичне життя, як відбувається координація процесів, як формується державна політика і працює фінансова система на федеральному і місцевому рівнях. У них дуже диверсифіковане, багаторівневе і гнучке фінансування. І в різних штатах воно різне. Це був для мене великий крок уперед – з’явилося зовсім інше розуміння, як можна планувати роботу на місцях і координувати її з державними структурами різного рівня».

Два роки тому Анастасія Попсуй пройшла програму стажування у Європарламенті. «Для нас було дуже важливо побачити, як вирішується доля країни і на що треба орієнтуватися, коли ми робимо маленькі локальні справи – каже вона. – Ми маємо вміти думати глобально, бо ми всі живемо в єдиному світі – і це стажування дуже допомогло мені це зрозуміти. Тоді я вперше познайомилася з євродепутатами Ребеккою Гармс і Франком Швальбою – лідерами німецьких і європейських «зелених».Анастасія Попсуй

У рамках тренінгів і навчань Анастасія відвідала понад 100 освітніх закладів різних країн Європи та США. Навчалася у закордонних програмах: Центр підвищення кваліфікації вчителів (Польща, Насутов), Центр громадянської освіти (Німеччина, Баден Вюнтенберг). А минулого року студіювала політологію в літній школі Гарвардського університету у США. «Для мене це взагалі було переворотом уявлень про освіту. До того я об’їздила багато шкіл, університетів, центрів підвищення кваліфікації вчителів за кордоном, зокрема, в Європі, але лише коли сама сіла за парту, я відчула різницю в підходах до навчання, - ділиться враженнями А.Попсуй. – Для мене було надзвичайним відкриттям, як там відбувається освітній процес. Наприклад те, як можна вивчити величезну дисципліну без жодної лекції. Або як викладач може модерувати заняття, не даючи при цьому готової інформації. Я побачила, наскільки це ефективно й цікаво. Плюс у мене була можливість поспілкуватися з низкою цікавих особистостей – таких, наприклад, як мер міста Кембридж. Це жінка, яка обиралася декілька разів на цю посаду, бо показала ефективну роботу. І лише в Гарварді, вивчаючи історію нашої країни, я відкрила для себе багато причин наших проблем у пострадянський період, усвідомила глибину унікальності нашої нації, нашу силу і перспективи. Тільки там я по-справжньому відчула, наскільки пишаюся Україною та українцями».

 

Лідер нової формації

У 2017 році очолювана Анастасією Попсуй Європейська асамблея жінок-депутатів у партнерстві з Міжнародною амбасадою жінок-підприємців та Всеукраїнським об’єднанням жінок-депутатів, за фінансування Міністерства міжнародних справ Канади через Асоціацію міст України та Федерацію канадських муніципалітетів, реалізували національний конкурс на кращі жіночі ініціативи в Україні, які стали вагомими для економічного розвитку місцевих громад.

Сама Анастасія брала участь у понад 100 семінарах та конференціях на тему європейських стандартів життя, розвитку місцевих громад, лідерства, написання грантів тощо. Є автором тренінгових програм: «Вісім життєвих компетенцій, що змінюють поведінку», «Будуємо майбутнє Європи» тощо. Адмініструвала цілий ряд міжнародних проектів. «Найбільшим був проект молодіжних міжнародних обмінів за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі. Реалізовували ми його у Фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ. Три роки я координувала цей проект. Він був найбільш масштабний у державі: 300 учнів і 300 вчителів із України й Польщі відвідали сусідів у рамках цієї програми. Це були представники і містечок, і селищ із усієї країни, - розповідає Анастасія. – Потім був проект зі створення осередків екологічної освіти в школах України, який фінансувався посольством США. Ми популяризували новітні технології енергозбереження і створювали в навчальних закладах осередки зі спеціальним обладнанням, схожі на лабораторії».

Національні проекти, започатковані Анастасією Попсуй тривають. Цього року переможниці конкурсу «Кращі ініціативи жінок України для економічного розвитку місцевих громад» збираються до Брюсселя, щоб налагоджувати співпрацю з депутатами Європарламенту й експертами з питань європейських відносин і гендеру. «Ми продовжуємо у співпраці з Асоціацією міст України та Федерацією канадських муніципалітетів розвивати цей проект як просвітницький, спрямований на розвиток місцевого самоврядування», - додає Анастасія. Анастасія Попсуй

      Але тема освіти залишається однією з головних у житті Анастасії Попсуй. У 2018 році вона взяла участь у національному телепроекті «Нові лідери», де представила свою ініціативу «Школа геніїв», яка набрала найбільшу кількість голосів он-лайн голосування.

 

Успіх країни твориться на місцях

З 2015 року Анастасія Попсуй працює в Ірпінській міській раді, спочатку – заступником Ірпінського міського голови з гуманітарних питань, згодом – депутатом Ірпінської міської ради, радником міського голови. А у 2018 році її обрано секретарем Ірпінської міської міської ради.

Працюючи на посаді заступника Ірпінського міського голови, а пізніше - у статусі радника міського голови, ініціювала створення Стратегічного плану розвитку міста 2016-2020 рр., Інвестиційного відділу міськради, бренду міста, Інвестиційного паспорту міста Ірпінь, Статуту територіальної громади міста Ірпінь, започаткувала програму «Громадський бюджет», розробила Ірпінську освітню ініціативу, сприяла відкриттю Громадського центру для переселенців. Залучивши експертів із медичної та освітньої сфери, розпочала впровадження медичної та освітньої реформ в Ірпені. У напрямку реформування галузі охорони здоров’я в місті завдяки наполегливості Анастасії Попсуй відкрито чотири медичні амбулаторії, створено антигіпертензивний центр, мамологічний центр, розроблено програму соціального житла для лікарів і педагогів тощо. У рамках реформи освіти створено центр для дітей з особливими потребами «Дивосвіт», відкрито два комунальних дитячих садки та Ірпінський ліцей інноваційних технологій, облаштовано профільні класи в школах, впроваджено стипендіальні програми для школярів, започатковані навчальні поїздки вчителів до Європи, залучено волонтера Корпусу миру для позакласної роботи тощо.

 

Найбільша нагорода – бачити врятованих хлопців щасливими

Ім’я Анастасії Попсуй стало відомим Україні під час Революції Гідності. На той час вона очолювала Фонд громади Приірпіння, який із першого дня Майдану надавав матеріальну та організаційну підтримку протестувальникам. Після кривавих подій на Майдані та загибелі Небесної сотні низка громадських і благодійних організацій об’єдналися для допомоги постраждалим. Серед організацій були: Український форум благодійників, Євромайдан SOS, Партнерство «Кожній дитині», фонд «Відродження», Фонд Дарини Жолдак, Карітас-Україна, Фонд громади Приірпіння та інші.

На волонтерських засадах однодумці створили Центр допомоги сім’ям загиблих і постраждалих на Майдані, до якого увійшло кілька благодійних фондів, приватних ініціатив, юристів і аудиторські компанії. Фонд громади Приірпіння був обраний організацією-партнером і на нього було покладено технічну та юридичну відповідальність за виконання благодійної програми з допомоги родинам загиблих.

Усі рішення щодо збору, розподілу та контролю коштів приймала Наглядова Рада ініціативи («Родина Майдан»). Також була створена Експертна рада, до якої увійшли представники сімей убитих і поранених, представники медслужби Майдану, співробітники міністерств, аудитори з компаній Ernst & Young і PricewaterhouseCoopers, журналісти (серед них – шеф-редактор 5 каналу, який проводив марафон зі збору коштів). Саме Експертна рада затвердила виділення 20% зібраних коштів на лікування важко поранених на Майдані і прийняла рішення не надавати фінансову підтримку сім’ям загиблих представників МВС.

Після телемарафону на 5 каналі волонтери зібрали на рахунок благодійного Фонду Громади Приірпіння понад 50 мільйонів гривень. Ділити їх одразу не стали, оскільки списки Небесної сотні постійно змінювалися. Відтак оперативні витрати сім’ям померлих взяли на себе фонди Рината Ахметова та Леоніда Черновецького, а кошти Фонду почали розподіляти після того, як списки були уточнені та оцінені потреби кожної постраждалої сім’ї.Анастасія Попсуй

17% від зібраних коштів у вигляді податків було сплачено державі. Хоча Український форум благодійників спільно з компанією Ernst & Young і намагалися пролобіювати зміни до Податкового кодексу України, щоб звільнити благодійні виплати фізичним особам від прибуткового податку у випадку, коли мова йде про виплати сім'ям загиблих і лікування поранених активістів Майдану.

Затримка виплат викликала невдоволення окремих активістів. Їх підтримали кілька нардепів-регіоналів. До УБОЗу надійшла заява із проханням перевірити стан рахунків Фонду. На волонтерів почався тиск із вимогами віддати гроші сотникам, похоронним бюро, активістам. Ті, хто вимагав цього, навіть приходили до волонтерів з автоматами. Благодійники вимушені були записати відеозвернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням захистити їх від такого тиску.

Пізніше Анастасія Попсуй і Фонд громади Приірпіння подали до суду позов про захист честі та гідності проти народних депутатів, які висловили недовіру Фонду без явних на те підстав.

«Попри всі труднощі та репутаційні риски, я пишаюся тим, що брала участь у найбільшій благодійній акції в незалежній Україні. 104 родини загиблих і 7 важкопоранених отримали допомогу, загальний обсяг якої становив 56 мільйонів гривень», - розповідає Анастасія.  – Нещодавно мене запросили на весілля одного з хлопців, якого ми рятували після того, як його було дуже серйозно поранено на Майдані. Йому не давали шансів туАнастасія Попсуйт, в Україні, але ми через «Фонд громади Приірпіння» повезли його на лікування в Ізраїль. І тепер я надзвичайно щаслива, що на своєму весіллі він танцював і піднімав на руки кохану дружину, а потім колихатиме своїх дітей. 

Пригадується інший майданівець, якого вдалося врятувати. Ми вчасно відреагували й відправили його в Ізраїль, де йому зробили низку найсерйозніших операцій, а потім була довга реабілітація. Так ми врятували чоловіка, батька двох дітей. Зараз він депутат Луцької міської ради. Я щиро радію, коли бачу щасливі очі цих людей, фото їхніх родинних свят, я щаслива, що вони живі, можуть бачити, ходити, мають руки й ноги, що вони далі активно рухаються по життю. Для мене це найбільша нагорода».

 

«Все буде Ірпінь!»

       Нині Анастасія Попсуй, експерт у сфері освіти, регіонального та місцевого самоврядування, громадський діяч, нагороджений відзнакою Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом», повністю присвятила себе Ірпеню. Вона успішно справляється з двома посадами – в.о. міського голови та секретаря Ірпінської міської ради, і цілком нормально себе почуває. Бо знає, що не сама – адже працює у складі молодої потужної управлінської команди представників партії «Нові обличчя». Ця команда на чолі з лідером Володимиром Карплюком за три роки збільшила міський бюджет розвитку у 32 рази і збудувала понад 200 інфраструктурних об’єктів, серед яких: дитсадки, сімейні амбулаторії, дороги, тротуари, парки, площі. Ця команда вже довела всій державі, що українські міста можуть динамічно розвиватися і бути успішними. «Ролі трішки змінилися, але в нас злагоджена робота, надійні люди, спільна мета, тому все буде добре, - переконана Анастасія Попсуй. – Все буде Ірпінь!» Анастасія Попсуй

Про Асамблею

Ми прагнемо об’єднати жінок зі сфери політики та самоврядування задля успішного впровадження реформ та кращих практик врядування на державному рівні й на місцях через принципи прозорості, справедливості, рівності, гласності, верховенства права та прав людини.

Наші партнери

МІЖНАРОДНА АМБАСАДА ЖІНОК-ПІДПРИЄМЦІВ
ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ЖІНОК-ДЕПУТАТІВ

Контакти

+38 097 232 90 40

+38 096 059 67 26

euro.assembly@gmail.com

08205 Київська область, м. Ірпінь, а/с 15 БО «Європейська асамблея жінок-депутатів»

©2016-2024 CCWEA. All Rights Reserved. Designed By www.2up.in.ua

Search