ІСТОРІІ УЧАСНИЦЬ ПРОЄКТУ НАДАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ЖІНКАМ

Наталія Стецишина, директор Білоцерківського районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді. Учасниця проєкту, пройшла тижневе навчання і вже має перші результати своєї роботи.

Наталія Стецишина

Вона розповідає:

«Я вже провела декілька консультацій для жінок. Працюю по селах у депресивних районах. Здебільшого жінок хвилюють питання пошуку роботи або сімейного побуту. От наприклад, пані В., їй 47 років, проживає у віддаленому селі нашого регіону. У неї троє дітей на руках, чоловік помер три роки назад, роботи немає... Вона весь час шукала вихід зі складної життєвої ситуації і не знала що робити далі. Після консультації з’ясувалося, що В. вміє прекрасно вишивати і навіть знає як організувати збут своїх робіт. Жінка натхненно включилася в самореалізацію і вже активно налагоджує ділові контакти з потенційними клієнтами.

Результат консультацій видно майже одразу – жінки посміхаються, стають окриленими, знають, що їм робити далі. Найважливіше – вони знаходять найголовніший ресурс у собі самій. Я просто задаю низку питань – і в них ніби відкриваються очі. Стає зрозуміло, що це не страшна проблема, а питання, яке потребує вирішення і це вирішення досить просте. Мене це надзвичайно надихає! Я отримую величезне задоволення. Хоч я і не психолог, але проста методика, якої я навчилася в рамках проєкту – дозволяє мені надавати реальну психологічну підтримку. Це щастя – допомагати іншим».

  Ольга Хоружа

Ольга Хоружа – психолог ГО «Ліга сучасних жінок». Ольга надала уже досить велику кількість консультацій, і здебільшого запити жінок стосуються роботи.  Ми обговорюємо типові історії звичайних українок, які переживають кризу. І криза стається не тільки тоді, коли роботи нема. Часто вона стається через професійне вигорання і панічний стан.

От, наприклад, історія дівчини Н., яка прийшла на консультацію до Ольги. Молода дівчина, гарна, освічена, поки не обтяжена сімейними стосунками. І роботи має достатньо, і виходить у неї все. Проте під час загальної кризи у суспільстві, її огортає тривога, панічні настрої наростають. Боячись втратити роботу, дівчина брала на себе все більше обов’язків. Але втратила моральну стабільність, їй стало важко вибудовувати плани на майбутнє. Вона перестала зовсім відпочивати, на все не вистачало сил, і вона почала «вигорати». Це стан «опущених рук», почуття себе як «невдахи», стан понурості, відсутність бажання взагалі щось робити. І ризики втратити роботу через цей стан стали ще гострішими. От і замкнене коло.

На консультаціях з Ольгою дівчина вибудувала алгоритм відпочинку, обрала критерії, за якими вдається відпочити будь-де і будь-коли, і поступово почала відчувати себе в ресурсі.

 Ольга Хоружа

 «Мені подобається працювати за протоколами. Завдяки такому підходу одразу отримуєш зворотній зв'язок від клієнта. Стає зрозумілим, що в консультації було корисним і поворотним, чи реалізували ми запити клієнта, чи віднайшли істинну ціль людини, якого ресурсу не вистачає для досягнення цілі та інше. Я сама психолог, і в такому оперативному методі мені дуже комфортно працювати. Адже люди не завжди готові до психотерапії, а їх треба підтримати. Це хороший спосіб запросити в терапію… Часто відповідь на проблему проста – ваша ціль нав’язана кимось конкретним або суспільством загалом, тому ви не можете йти до вашої цілі, вона – не ваша. І у людини починається внутрішній саботаж. Це важливо розпізнати в собі й пропрацювати навіть самостійно. В цьому я і допомагаю під час своїх консультацій».

 Світлана Пєйчева

 

Світлана Пєйчева - директор Бердянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Працює пані Світлана здебільшого у сільських місцевостях, допомагає людям подолати страх втратити роботу і віднайти в собі сили знайти нові джерела прибутку та реалізації себе.

Розказала цікавий випадок. Молода дівчина А. (до 30 років) прийшла на консультацію до пані Світлани. А. вважала, що не може знайти гідну роботу, бо не може подолати свій страх при самопрезентації. Проблема невміння презентувати себе зустрічається досить часто. І – найцікавіше – у найбільш гідних представників: освічених, працьовитих, порядних, досвідчених. Коли Світлана почала працювати з А., питання «Як мені здолати страх самопрезентації?» змінило інше – «Як мені підвищити свою самооцінку?». Дівчина зрозуміла, що постійно оцінює себе очима своїх родичів. Стало зрозумілим, чому вона боїться «показати себе світові» й монетизувати свої вміння. Адже самооцінки – нема. Є лише думка родичів, які не дуже схвально відгукуються про вміння та рішення своєї рідної А. Дівчина абсолютно залежна від думки цих людей і просто розчиняється в них. Проте завдяки швидкому коуч-методу під час першої ж сесії, клієнтка сама запропонувала вихід із цієї ситуації і запропонувала (собі) план виходу з цієї залежності. Звичайно, легким цей процес не буде, але це був перший і дуже важливий крок на шляху до кардинального вирішення її проблеми.

«Я бачу результативність консультацій одразу після перших сесій. По поставі, по очах, по розправлених плечах. У людей з’являється світло на обличчі і страх від них іде. Вони повні сил і рішучості. Я ще не знаю, на скільки цього запалу вистачає, але знаю точно – це вже багато за таку коротку консультацію. Метод дуже зручний для працівників соціальних центрів, оскільки у нас страшенна перевантаженість, і часто ні сил, ні часу немає. Після консультації люди кажуть: «я спробую це зробити», «мені подобається», «я хочу таке майбутнє». Завдяки цьому проєкту щось в мені важливе змінилося, і не тільки зачіска.. Я дійсно почуваюся краще, я почуваюся більш впевненою і більше можу принести добра».

 

Алла Слободян

 

Алла Слободян - працює практичним психологом у Миколаївському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді уже 2 роки. Практикуючим психологом Алла загалом працює уже 15 років.

2020 рік повний криз і стресів. І в такі періоди всі «слабкі місця» у сім’ї чи на роботі «вилазять назовні», стають видимими. Плюс лише в тому, що і причини цих проблем легше побачити і почати з ними працювати. Як от у випадку пані М.

М. жила в квартирі разом із дорослим 25-річним сином. Майже від народження хлопець ріс без батька. М. розлучилася з чоловіком дуже давно і навіть не намагалася влаштувати особисте життя. Всю себе вона повністю присвятила синові.

Раніше стосунки матері та сина були більш-менш мирними. Але останнім часом між ними почали виникати постійні серйозні сварки «з нічого». Ситуація досягла кульмінації, коли син прийшов уночі п’яний і мало не вбив свою матір.

М. задалася питанням, чому її кохана дитина стала її ворогом, чому немає щастя. Вона довго не розуміла, що не відпускаючи сина в самостійне життя, продовжувала ставитися до нього, як до маленького, занадто опікувалася і контролювала його. Своє особисте життя не влаштувала, бо боялася, аби новий чоловік не нашкодив якимось чином її сину. А насправді почала шкодити йому сама своєю гіпер-опікою.

Жінка прийшла на консультацію, бо зрозуміла – щось тут не так і з цією ситуацією потрібно щось робити. Ключем до рішення проблеми став гарний досвід куми. М. загадала, що її кума як тільки видала дочку заміж і стала жити окремо від неї, то майже одразу влаштувала власне життя і відчула себе щасливою.

 

зустріч

 

«Метод коучінгу дуже зручний. Я не завжди йду за протоколом, більше застосовую гнучкість у процесі. Для мене є важливим зворотній зв'язок, вдячність клієнтів і реальне вирішення їхніх проблем. Цим методом швидко ми знаходимо рішення і сміливо його реалізовуємо. Я дуже вдячна проєкту за навчання і можливість працювати по-новому».

 

Ганна Інюшкіна

 

Ганна Інюшкіна – психолог-практик, має 6 років стажу. Ганна досить довгий час працювала в Адаптаційному культурному центрі для переселенців у Харкові. Під час роботи у Центрі психолог допомагала жінкам справлятися зі стресами, несподіваними змінами в житті, кризами. Проте після участі у навчальній програмі Ганна почала застосовувати швидкий метод терапії і, грунтуючись на особистому позитивному досвіді клієнта, знаходити їх внутрішні ресурси для вирішення кризових ситуацій.

«Метод неймовірний! Навіть випробувала його на своїх колегах психотерапевтах. Ефект швидкий та в чомусь навіть чарівний. Зізнаюся, що схиляюся до нього більше, ніж до гештальт-терапії в своїй роботі», - поділилася Ганна. І розказала таку цікаву історію.

Клієнткою була досить молода успішна жінка, переселенка, яка прагнула розвивати свій бізнес, залучати клієнтів, проте втратила внутрішній ресурс рухатися вперед. Ситуація вигорання та втрата мотивації була очевидна. Вона не могла себе примусити щось робити. Коли починали працювати з попереднім успішним досвідом, то жінка ніби уникала і не сприймала успіх по відношенню до себе. Тоді почали шукати успішні комфортні історії серед знайомих людей. І знайшли! Так вийшло, що коуч та клієнтка створили зібраний образ легкої, веселої жінки, яка, граючись, заробляла гроші – легко і швидко. І коли клієнтка відчула зв’язок з цим образом, приміряла його на себе і вжилася в нього, то дійсно почала відчувати потужний ресурс.

 

Загальне фото УЧАСНИЦЬ ПРОЄКТУ

 

Про Асамблею

Ми прагнемо об’єднати жінок зі сфери політики та самоврядування задля успішного впровадження реформ та кращих практик врядування на державному рівні й на місцях через принципи прозорості, справедливості, рівності, гласності, верховенства права та прав людини.

Наші партнери

МІЖНАРОДНА АМБАСАДА ЖІНОК-ПІДПРИЄМЦІВ
ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ЖІНОК-ДЕПУТАТІВ

Контакти

+38 097 232 90 40

+38 096 059 67 26

euro.assembly@gmail.com

08205 Київська область, м. Ірпінь, а/с 15 БО «Європейська асамблея жінок-депутатів»

©2016-2024 CCWEA. All Rights Reserved. Designed By www.2up.in.ua

Search