ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРОЄКТУ СПІЛЬНО З ПОСОЛЬСТВОМ КАНАДИ


24 листопада об 11:00 в приміщенні прес-центру УКРІНФОРМ відбулася презентація результатів соціального проєкту щодо надання психологічної підтримки жінкам в умовах економічної кризи через COVID-19. У рамках проєкту було проведено навчання за унікальною авторською програмою для працівників центрів соціальних служб і психологів із 20 міст України, які, у свою чергу, надали більше 400 персональних консультацій жінкам, котрі опинилися у скрутному становищі. Проєкт тривав протягом липня-листопада 2020 року та передбачає значне розширення

Анастасія Попсуй, керівник проєкту та очільниця ГО «Європейська асамблея жінок-депутатів» зазначила, що унікальний метод короткострокової терапії застосований у рамках цієї ініціативи показав неочікувано високі результати. Абсолютно усі учасниці-психологині, які проходили навчання, 100% підтвердили ефективність і практичність методу у роботі з психологічними травмами жінок. А таких жінок стає все більше, оскільки економічна криза не спадає, а навпаки.

«Протягом 2020 року до Київської обласної служби зайнятості звернулися по допомогу 43 тис громадян, 57% з яких –  жінки, і 43% - чоловіки. Працевлаштуватися змогли 40% жінок і 60% чоловіків. Статистика вказує на те, що жінки більше потребують допомоги у працевлаштуванні, але отримують такої допомоги менше, ніж чоловіки. Працівники центрів зайнятості пояснюють це тим, що роботодавці віддають перевагу чоловікам за багатьма факторами. Жінки ж потребують перекваліфікацій, погоджуються на меншу заробітну плату з більшим навантаженням, перебувають у стані психологічного пригнічення та інколи відчаю.  Проєкт «Надання психологічної підтримки жінкам» довів свою ефективність, зручність у застосуванні муніципальними службами, зібрав величезну кількість позитивних відгуків від клієнток, які дійсно потребували цієї допомоги. Тому ми точно будемо його продовжувати і масштабувати», - розповіла Анастасія Попсуй.

Бронвін Круден, заступниця директора Програми двосторонньої співпраці з Україною при Посольстві Канади: 

«Пандемія COVID-19 зачепила всіх нас, але особливо постраждали жінки, багато з яких мають подвійний тягар - мати роботу чи вести бізнес, і робити це вдома, доглядаючи за своїми сім’ями. Я рада, що ми підтримуємо невеликі, але дуже важливі зусилля, щоб надати вкрай необхідну спеціальну психологічну підтримку тим, хто її потребує.

Наша мета - підтримати жінок-лідерів у розробці інклюзивної політики у своїх містах та громадах через процеси участі. Ця місцева політика стосуватиметься питань, що є важливими для їхніх громад, включаючи заходи реагування на COVID-19 та стійкість, доступ до соціальних послуг для вразливих осіб та економічний розвиток. Звичайно, важливим аспектом інклюзивного управління є нарощування потенціалу громадянського суспільства».

 

Олександр Кучеренко – директор проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС):

«Жінки потребують особливої уваги та підтримки на сьогодні, і проєкт ПРОМІС реалізує багато ініціатив, що сприяють цьому: підготовлено Посібник з теорії та практики гендерно орієнтованого бюджетування (публікація до кінця року); проведено тренінги для партнерських міст. Створено додаткові можливості для реалізації підприємницького потенціалу жінок: проведено відповідні тренінги для жінок з основ підприємницької діяльності на Вінниччині та Запоріжжі. Варто згадати, що розроблено навчальний курс ПРОМІС+ЕдЕра «Жіночий бізнес: шляхи розвитку та інструменти підтримки» (запуск до кінця листопада). Онлайн-курс розповість, як розвивати жіноче підприємництво і чому це важливо для розвитку громад».

 Олександр Кучеренко

 

Олександр Слобожан – виконавчий директор Асоціації міст України:

«Асоціація міст України усвідомлює, що сьогодні повноцінний розвиток громад вже неможливий без дотримання принципів гендерної рівності. Збільшувати мотивацію жінок до участі в житті громади покликаний конкурс Гендерних ініціатив, в рамках якого Асоціація міст України відбирає найкращі проєкти, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку. Ми проводимо цей конкурс вже шість років поспіль в рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує Федерація Канадських муніципалітетів (ФКМ) за підтримки МЗС Канади. Саме як переможець конкурсу АМУ отримав підтримку проєкт психологічної підтримки жінок в умовах економічної кризи через COVID-19».

 

 Ольга Неманежина – голова «Ради Жіночих Ініціатив»:

«Маємо звернути увагу і на жінок, які брали участь у передвиборчій боротьбі. Велика кількість жінок під час передвиборчого процесу зазнавали тиску й дискримінації економічним шляхом: загрозою втрати роботи, якщо не зніме кандидатуру, або не відмовиться від отриманого мандата. Було багато випадків вимагань і погроз.

На жаль, жінки стикалися з випадками дискримінації. Впродовж виборчої кампанії їм доводилося боротися з гендерними упередженнями, з ейджизмом, сексизмом, лукізмом. Найбільше жінок дискримінували в Інтернеті. Тим самим відбувався важкий психологічний тиск на кандидаток. Психологічна допомога жінкам у наш час стає все більш потрібною через Ковід, економічну та політичну кризу». 

 

Єгор Іордек – тренер проєкту/ психолог/ коуч, розказав про авторський метод короткострокової терапії і як він працює:

«Десятирічний досвід навчання Клієнт-центрованому коучингу для дорослих жінок дозволив розробити унікальну систему короткострокового психотерапевтичного консультування. В основу методу лягли роботи з біології поведінки людини Р.Сапольскі а також принципи клієнт-центрованої психотерапії К. Роджерса. Застосувавши систему прикладного консультування з опорою на теорію діяльності А.Н. Леонтьєва, вийшло зробити працюючу систему консультування, яка спирається на особистість клієнта в таких площинах: досвід успішної діяльності, біологія поведінки і соматичні маркери, а також сама унікальність клієнтської особистості».

  

 

Світлана Пєйчева – учасниця проєкту, директор Бердянського районного центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді:

«Ми пройшли унікальне навчання. Метод короткострокової психотерапії довів свою унікальність і зручність. Ми в нашому Центрі почали активно його використовувати. І плануємо це робити й надалі. Уже досить багато успішних історій ми назбирали у ході роботи цього методу. Звичайно, він потребує масштабування і ми на це дуже сподіваємося. Проте хотіла б зазначити важливу загрозу на шляху допомоги жінкам у складних життєвих ситуаціях. Наразі районні центри соцслужб перебувають під загрозою закриття і втрати цінних спеціалістів, які на безоплатній основі надають таку важливу психологічну допомогу жінкам сьогодні. Принагідно хочу звернутися до Асоціації міст України та попросити виступити з рекомендаціями до новоутворених ОТГ не ліквідувати районні  Центри, а навпаки – спертися на їх роботу в цей непростий для людей час».

 

 

Олена Масоріна – членкиня «Європейської асамблеї жінок-депутаток», психоаналітик

«Проєкт є дійсно важливий і "Європейська асамблея жінок-депутатів" буде його продовжувати. А на сьогодні хочеться подякувати усім організаціям, які підтримали нашу ініціативу. Із особистого досвіду та завдяки відповідній освіті розумію наскільки важливо тримати рівновагу, впевненість у власних силах й формувати коло підтримки особам, які перебувають у складних життєвих ситуаціях. Саме цього потребує сучасна жінка, і одинока багатодітна мати десь у селі, і депутатка парламенту, що перебуває під тиском колег. А особливо сьогодні, коли майбутнє має забагато невідомих змінних».

 

Ірина Саранча – учасниця проєкту, голова ГО «Паросток»,  жінка з інвалідністю:

«Після завершення навчання я надавала консультації жінкам з інвалідністю та матерям дітей з інвалідністю. Основні проблеми, з якими звернулися жінки, це: нерозуміння їх потреб у родинах, низький рівень матеріального забезпечення, проблеми з працевлаштуванням, проблеми в робочому колективі, проблеми у реабілітації та вихованні дітей. Коучинг дійсно допоміг стабілізувати психологічний стан жінок і сформувати їхні життєві стратегії».

 

УКРІНФОРМ

ТЕЛЕСЮЖЕТ ПРАВДАТУТ 

АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ

АЙ ТІ ВІ

 

Інформація про проєкт:

ГО «Рада Жіночих Ініціатив» спільно з ГО «Європейська асамблея жінок-депутатів» провели  конкурс на участь у навчальній програмі з надання психологічної підтримки жінкам в умовах економічної кризи через COVID-19. Мета ініціативи – надання якісної психологічної підтримки жінкам для подолання наслідків економічної кризи шляхом підвищення спроможності Центрів соціальних служб у містах.

Під Києвом було проведено очне навчання для 20 психологів центрів надання соціальних послуг з Чернігова, Дунаївців (Хмельницька обл.), Миколаєва, Харкова, Білої Церкви, Миргорода, Сум, Кам’янського (Дніпропетровська обл.), Бердянська (Запорізька обл.), Кропивницького (Кіровоградська обл.), Києва та Бучі. Також група спеціалістів взяла участь у заході онлайн: з Житомира, Кременчука, Івано-Франківська, Запоріжжя, Вінниці, Тернополя, Скадовська та інших населених пунктів. Після навчання учасниці проводили консультації для жінок депресивних регіонів протягом 2 місяців.

Україна перебуває у стані затяжної економічної кризи, яка ще більше посилилася через наслідки COVID-19. Жінки найбільше постраждали у вказаній ситуації, оскільки менш спроможні протистояти жорстким і стресовим ситуаціям, є більш вразливими після втрати роботи, закриття власної справи, після розлучення і втрати годувальника, і ще більш стали потерпати від домашнього насильства.

Центри соціальних служб є абсолютно в усіх містах України та мають сталу фінансову підтримку від держави. Проте спроможність Центрів має постійно зростати, аби надавати реальну підтримку, особливо жінкам. Потенціал Центрів може бути використаний для якісної психологічної підтримки жінок, які пережили сильний стрес і стали більш вразливими саме через економічні причини.

Тому головне завдання проєкту – надати сучасну, повноцінну систему короткотривалої психотерапії та експертного консультування саме працівникам Центрів соціальної допомоги, які, на жаль, не мають фінансової можливості опановувати сучасні вітчизняні та західні методи консультування, що викладаються в приватних інститутах і тренінгових центрах за високою ціною. Проєкт відкрив доступ до цих послуг як соціальним працівникам для підвищення кваліфікації, так і соціально вразливим верствам населення для отримання психологічної та експертної підтримки, особливо потрібної під час кризи, визваної COVID-19. 

Реалізація ініціативи стала можлива за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, яке підтримало спільну діяльність Асоціації міст України (АМУ) та проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС), який в Україні впроваджує Федерація канадських муніципалітетів. 

 

 

About the Assembly

We strive to unite women in politics and local government to successful implementation reforms and better practices of governance on the state and local levels through the principles of transparency, fairness, equity, publicity, rule of law and human rights.

Our partners:

International Embassy of Women Entrepreneurs

Ukrainian union of Women-deputies

Contacts

+38 097 232 90 40

+38 096 059 67 26

euro.assembly@gmail.com

08205 Kyiv Region, Irpin, a/c 15, Charitable Organization "European Assembly of Women-deputies".

©2016-2024 CCWEA. All Rights Reserved. Designed By www.2up.in.ua

Search